Festival Mixtur 2015

FESTIVAL MIXTUR 2015

MIXTUR2015

El Festival Mixtur, festival de músiques de recerca i creació multidisciplinària, arriba a la seva quarta edició, amb una programació ampliada entre els dies 23 i 26 d’abril de 2015. Seguint la línia marcada en edicions anteriors, el Festival Mixtur es presenta amb l’objectiu de trencar el prejudici d’elitisme amb què sovint es titlla les noves músiques i inclou en la seva programació propostes inèdites al país, a més de seguir destinant un espai molt especial a les activitats pedagògiques (tallers de composició i d’improvisació). Així doncs, Fabra i Coats – Fàbrica de Creació de Barcelona, seu principal del festival, s’omplirà durant quatre dies amb un total de 15 concerts, incloent l’actuació d’ensembles internacionals de llarga trajectòria com l‘Ensemble Recherche o l’Ensemble 2e2m, i d’altres de nacionals com l’Ensemble CrossingLines, Vertixe Sonora Ensemble o BCN216, entre d’altres.

Amb aquesta tercera edició, el Festival Mixtur es presenta amb importants novetats en la seva construcció i desenvolupament, els quals el consoliden ja com un dels esdeveniments més importants de Barcelona en relació a la creació sonora i una finestra internacional als nous corrents que difícilment troben el seu lloc als circuits habituals de programació. Una d’aquestes novetats és la col·laboració establerta amb el cicle Sampler Sèries de L’Auditori, nova temporada dedicada a les noves músiques definitòria de la presència de la música contemporània a Barcelona. Així, la sessió del mes d’abril del cicle es produeix dins del context del Festival Mixtur i tindrà lloc a la Fundació Tàpies, institució la qual conforma el triangle d’aquesta col·laboració amb els concerts de Phill Niblock, nom històric del minimalisme, i l’Ensemble for New Music Tallin, formació molt activa i jove seleccionada en la Convocatòria Mixtur 2015, com a eixos del programa. D’altra banda, el Festival Mixtur amplia el seu camp d’acció i enguany desenvoluparà un canal online de transmissió en streaming paral·lel al festival, en col·laboració amb Livemedia, laboratori audiovisual dedicat a noves formes de retransmissió artística, actualment en residència en la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació.

Quatre dies, 15 concerts, 70 artistes
Un dels punts forts de la programació serà la presència de l’Ensemble Recherche, formació alemanya amb 30 anys de carrera i més de 500 estrenes de repertori contemporani, els quals actuaran en el Festival Mixtur el dijous 23 d’abril gràcies al suport del Goethe-Institut. D’altra banda i gràcies a l’Institut Français, el festival tancarà el dia 26 amb el concert de l’ensemble francès 2e2m, una de les formacions europees més actives de l’actualitat. Dues de les formacions nacionals més interessants del panorama actual, els gallecs Vertixe Sonora Ensemble i els catalans CrossingLines presentaran dos concerts únics, els dies 24 i 25 d’abril respectivament, amb obres en la seva majoria inèdites a Espanya i cinc estrenes absoluts. Barcelona compta amb un teixit actiu i reconegut des de fa dècades dedicats al treball i l’estudi de la música contemporània i una mostra serà l’actuació de l’ensemble BCN216 interpretant grans noms de la composició del segle XX i la jam session que iniciaran Josep-Maria Balanyà, Ivo Sans i Roberto Bellatalla.

El Festival Mixtur estrenarà durant els seus dies de programació les set obres realitzades per encàrrec a compositors reconeguts com són Agustí Charles, Henrik Denerin, Iñaki Estrada, Mateu Malondra, Núria Núñez Hierro, Pedro Álvarez i Santiago Díez-Fischer. A més, presentarà les 19 propostes seleccionades en la Convocatòria Mixtur 2015, tercera edició d’aquest procés obert i internacional el qual enguany ha rebut més de 300 sol·licituds en les seves quatre categories. D’aquesta manera, Fabra i Coats acollirà, entre d’altres, els concerts de la pianista japonesa Rei Nakamura, el duo de violoncel i trombó Two New, la improvisación del duo francès Gomez-Gargaud o l’actuació de Wespoke:Multitasking. Tot això acompanyat de dos espectacles multidisciplinaris de dansa amb la col·laboració de Magdalena Garzon i Dolors Acosta amb el compositor Octavi Rumbau o el duo de percussió i dansa de Núria Andorrà i Dory Sánchez, i la presentació de propostes multidisciplinàries i obres electroacústiques de la convocatòria. Completa la programació dues taules rodones: ¿Editar música actual? Nous reptes, noves estratègies, dedicada al món editorial i moderada per Germán Gan, i Confluències i divergències entre la música contemporània i l’art sonor, moderada per Jordi Alomar a la Fundació Tàpies.

La pedagogia com a base
Aquesta edició del Festival Mixtur es completa amb el desenvolupament paral·lel del Taller de Composició i Experimentació Sonora 2015, una oportunitat única per a estudiants de composició la qual triplica la seva acció amb aquesta segona edició i comptarà amb Agustí Charles, Clara Maïda i Ramon Lazkano com a professors i el Panell de Lectura amb Ensemble Recherche, Ensemble CrossingLines i Vertixe Sonora Ensemble. A la vegada, l’improvisador i performer Josep-Maria Balanyà dirigirà el Taller Interactiu de Creació Musical Contemporània i d’Improvisació Dirigida realitzat en col·laboració amb el Taller de Músics i també es presentarà a Fabra i Coats la composició en temps real de Josep-Maria Balanyà i l’Orquestra Interactiva del Festival, resultat del mateix taller. Aquesta són només algunes de les sinergies establertes en el desenvolupament de la construcció d’una pedagogia de base en relació a la nova creació sonora. Tot allò, afegit a la presentació en col·laboració de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC), tant pel que fa a la participació dels seus estudiants com a la col·laboració per al Taller de Composició i Experimentació Sonora 2015, i l’elaboració i anàlisi de nous estudis de públic amb la Universitat Autònoma de Barcelona.
Les entrades estaran a la venda en les taquilles del Festival Mixtur en Fabra i Coats i anticipades en la plataforma online Ticketea i aquesta edició es defineixen en tres modalitats: 7€ per a un concert, 12€ l’abonament per dia (10€ anticipada) i 35€ l’abonament de tot el festival.

Descarrega aquí el flyer amb tota la programació del Festival Mixtur 2015