Núria Andorrà i alumnes de l’Institut Doctor Puigvert

NÚRIA ANDORRÀ I ALUMNES DE L’INSTITUT DOCTOR PUIGVERT

Projecte en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, Consorci d’Educació de Barcelona, Fabra i Coats-Fàbrica de Creació i l’Institut Doctor Puigvert.

Núria Andorrà 01

El Festival Mixtur inicia enguany una col·laboració amb Fabra i Coats-Fàbrica de Creació de Barcelona i l’Institut Doctor Puigvert de Sant Andreu per a crear un projecte pedagògic. Amb la selecció d’un compositor, improvisador o artista sonor professional, un compositor resident treballarà la creació d’un projecte artístic que es portarà a terme amb alumnes d’un centre d’educació secundària i la seva posterior presentació durant el Festival Mixtur. L’artista escollida és la percussionista i improvisadora experimental Núria Andorrà,  qui treballarà amb els alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Doctor Puigvert.

Núria Andorrà és una percussionista especialitzada en música contemporània i música de cambra. Va obtenir el Títol superior de percussió a l’Esmuc i posteriorment va estudiar a la Staatliche Hochschule für Musik Karlsruhe. Finalitzats aquests estudis, realitza el Màster en Música Contemporània a la mateixa universitat amb els professors I. Nakamura, J. Brener i Thomas Höffs. Actualment realitza els seus estudis de doctorat sobre “la improvisació lliure en la música contemporània” i ha sigut artista resident a l’Ateneu Barcelonès i a l’Antic teatre i a la fundació Phonos. És també directora artística d’Improject, ensemble resident a l’ESMUC.


PROCÉS DE CREACIÓ

Durant quatre mesos, Núria Andorrà treballarà amb els alumnes de 2n d’ESO de l’assignatura optativa de música i dansa de l’Institut Puigvert de Sant Andreu -dos grups d’uns 13 alumnes d’entre 13 i 14 anys-, amb l’objectiu de fomentar el seu interès per l’art i la creació i el llenguatge contemporanis des de la pràctica i l’experiència individual i en grup.

Andorrà farà èmfasi en el desenvolupament d’eines per potenciar la confiança, el treball de les emocions, la creativitat, l’exploració dels recursos propis, la recerca d’elements sensibles a potenciar i desenvolupar, l’escolta conscient, la presència, l’autoconeixement i les dinàmiques de grup. A través d’un treball setmanal, els participants en l’experiència aniran aprofundint en el llenguatge contemporani i en l’acció de la creació sonora i del moviment partint de l’experiència pròpia i creant nous elements sorgits de la pràctica i presa de consciència de grup.

Durant aquest període, en el qual l’important serà el procés de creació, s’anirà creant una peça site-specific composta per i des del grup, utilitzant les tècniques de composició a temps real i potenciant l’escolta com a element generador i creatiu. S’exploraran les àrees de potencial individual per fer un grup el més eficient possible, sortint de la zona de confort per a ampliar les competències individuals i col·lectives. S’utilitzarà com a element aglutinador el moviment sonor, el gest com a generador del so, de les frases i de la forma.